10 sista dagarna i Nepal

När vi hade kommit tillbaka från vår trekkingtur upp till Annapurna basecamp gav vi oss av på en 2 dagars raftingtur. Första dagen var riktigt rolig med mycket action men andra dagen var tyvärr ganska tråkig när det mest bara var att långsamt driva med. Dom har börjat bygga många dammar runtomkring i Nepal så raftingen har blivit sämre. Förr kunde man rafta 5 dagar i en riktigt bra flod men nu är partierna med riktig rafting bara någon dag.

IMG_6257 DCIM100GOPRO
DCIM100GOPRO DCIM100GOPRO

När vi kom tillbaka från raftingen tog vi beslutet att vi inte skulle göra Everest base camp, främst för att vi hade hört att det skulle vara väldigt mycket folk nu när det var högsäsong. Vi började genast titta på biljetter hem, hade velat komma hem inom några dagar. Biljetterna var billigast om vi flög om en månad men så länge ville vi inte vänta så det blev en kompromiss och slutade med 10 dagars väntan. Vi hade redan gjort det vi ville göra i Nepal och visste inte riktigt vad vi skulle göra med vår tid.
Efter några dagar i Pokhara blev vi rastlösa och bestämde oss för att ta en 2 dagars trek upp till en by nära Pokhara.  Vi hoppade på lokalbussen och den tog 1,5h.  Denna biten fanns det ingen asfalterad väg alls utan mer en stenväg och det var skumpigt.  Vägen var så small så när vi fick möte av en annan buss var jag rädd att vi skulle bli putta över kanten. Det var med bara några cm marginal som bussarna passerade varandra och en av bussarnas backspegel gick av vid ett tillfälle.
Vi hamnade bredvid en gammal lärare från en av byarna och han pratade glatt med oss om allt möjligt. Man brukar bara begripa hälften och sedan nickar man bara och ler:). När läraren gått av kom en ung kille och satte sig bredvid och han börja också prata. Det verkade inte som om det var så många turister som tog denna vägen. För även på vår hike upp under dagen mötte vi många som var nyfikna på oss. 2 pojkar kom springandes och mötte oss och frågade vart vi skulle och visade oss åt rätt håll. Det blev en tuff dag med en ca 1300m bestigning.

IMG_6334 IMG_6326
IMG_6324 IMG_6392

Nästa morgon gick vi upp de sista 500 m till toppen på Panchase berget och där hade vi en 360 graders utsikt runtom. Sedan hade vi en nedstigning på 1800 m att göra på en dag. Jag började ganska fort känna i mina knän igen när vi gick nerför.  Så vi var glada över vårt beslut att inte göra Everest.

Näst sista dagen i Pokhara paraglidade vi. Det var jätte roligt men läskigt att bara springa utför en klippkant. Jag är höjdrädd och fick nog en chock när jag satt där uppe och flög bland fåglarna för jag mådde så illa och det höll i sig flera timmar efteråt:). Ola däremot var hur lugn som helst och hans guide gjorde en massa extrema trix, spiral och volter. Jag hade spytt så sa nej till detta.

DCIM100GOPRO DCIM119GOPRO
DCIM119GOPRO IMG_6245

De 3 sista dagarna spenderade vi  i Kathmandu. Jag berättade tidigare om Khusiman, den unga killen som jobbade på vårt homestay. När vi lämnade för att trekka gav vi honom 1000 rupies vilket bara är 70 kr för oss. När vi sedan kom tillbaka hade han glasögon, han berättade: you give money I buy glasses. Han berätta att han fick 3000 rs i månaden, så våra 1000 var ganska mycket för Khusiman. Det var riktigt sorgligt att säga hejdå till Khusiman.  Hans dröm är att bli guide så vi hoppas nästa gång vi åker till Nepal är han guide och kan guida oss.

Nu är vi hemma i Sverige igen. Mer om hur hemkomsten har känts och hur det har gått för oss får ni veta i vårt sista inlägg.

Team sportia