Kathmandu, Chitwan & Flunsan

Vi gillar Nepal hittills trots att vi mest varit i Kathmandu, som är en stökig och intensiv storstad. Det är en charmig stad. Är egentligen inte så skitigt, ligger nästan inget skräp på gatorna men det är väldigt dammigt och man har ofta på sig munskydd. Det är bilar och moppar huller om buller, inga trottoarer. Så alla inkl gångtrafikanter får samsas på vägarna vilket innebär en massa tutande. Finns inga trafikljus utan det är poliserna som sköter det. De står mitt i gatan och med sina armar och sin visselpippa digererar dom trafiken och gångtrafikanterna.

IMG_4556 IMG_4353
                      IMG_4341 IMG_4411
IMG_4565 IMG_4442

Det är väldigt fattigt här. Hela staden har endast elektricitet 8 h per dyng, 4 h per gång. Det är olika tider varje dygn. Det hade varit mest praktiskt om elen alltid var på mellan 19-23 när det är mörkt men så är inte fallet.  Elen kan sättas på 4 h mitt dagen och sedan 4 h mitt på natten.
De första nätterna när vi inte var vana vi detta och elen hade stängts av på dagen men vi hade inte släkt ljusen så vakna vi alltid mitt i natten av att elen kom tillbaka. På gatorna är det becksvart då det inte finns någon gatubelysningen. Men vi känner oss inte rädda, alla är jätte trevlig och snälla. Där vi bor har dom batterier så det finns ett svagt ljus som lyser i vårt rum medan elektriciteten är av. Men i många hem har dom stearinljus.
Det är 8-10 grader på natten och det är samma temperatur inomhus eftersom de inte har någon värme. Jag vill inte veta hur kallt dom har det här på vintern. Nu är det vår och mitt på dagen när solen är framme kan man ha shorts och t-shirt.

Vi bor på ett mysigt homestay och familjen  som driver stället bor på nedervåningen. Vi har jätte fin utsikt över staden på taket. Det vi gillar med Kathmandu är att väldigt många caféer och restauranger har takterrasser och det är ett väldigt skönt sätt att komma ifrån allt kaos nere på marknivå.

IMG_4397 IMG_4404
IMG_4364 IMG_4358

Det jobbar 3 st pojkar här i 15-18 åldern och dom kommer från en fattig familj på landsbygden. De jobbar här mot boende, mat och dom får en engelska kurs betald som de går på 2 h varje dag. Killarna verkar väldigt glada för att få denna möjlighet. Den ena killen, Kusiman, är verkligen ivrig att lära sig engelska och tar varje tillfälle han får att få öva sin engelska på oss. Han tog stolt fram sina engelska böcker och visade oss vad han får lära sig i skolan.
Man förstår när man kommer till Kathmandu att det är fattigt men inte till vilken grad förrän Kusiman frågar oss hur mycket vi fick betala för en rätt och det visade sig att vi fick ett ”överpris” på hela 1,50 kr, han tyckte att ”that is very expensive, I can buy for you next time”.

IMG_4564 IMG_4415

Hanteringen av kött,kyckling och fisk är inte direkt enligt några EU standard. På ett bord vi sidan av vägen ser vi dom stycka ett svin och sedan passerar vi 3 st döda kycklingar utan fjädrar. Vi är vegetarianer medan vi är i Nepal. Vi har sett mycket tidigare på vår resa men har alltid känt att vi kunnat äta kött men inte här. När t.om Budhi som är ägare för homestayet inte äter kött för han säger att det är svårt att få tag på färskt så gör inte vi det.

IMG_4606 IMG_8432

Den 16 mars var det Holi här i Nepal. De firar in våren genom att smeta in varandra i färg. Från början var det örter i naturliga färger. Dessa örter skulle hjälpa än hålla sig frisk när vintern övergick till vår. Men nuförtiden är det bara en stor gatufest och alla slänger/smetar in färg på varandra. Men dom respekterar om man inte vill bli insmetad. Men har man färg på sig så kan man räkna med att få mer. Innan vi lämna vårt homestay önskade personalen oss Happy Holi och smeta in oss i färg så vi var körda när vi gick utanför dörren. Men nästa gång vi gick ut utan färg på oss lät dom oss va.

IMG_4643 IMG_4645
IMG_4504 IMG_4670

Vi har besökt ett par tempel och något som är ganska lustigt är att vid alla tempel vi varit på här i Asien: Indonesien, Malasyia och nu här i Nepal så har det vimlat av cheacky monkeys. Varför håller de till vid templen? Alltid samma sorts apa! Vi har inte sett någon apa utanför templena här i Nepal.

Tyvärr har vi dragit på oss en en influensa som varit väldigt långdragig. Jag blev krasslig för mer än 3 veckor sedan och Ola är nu också sjuk. Men vi är inte sängliggande sjuka utan hängiga/matta. Men när man ska vandra med 12 kg packning uppför på hög höjd måste man känna sig på topp. Nu orkar vi knappt med en dag på stan. Var hos läkaren för en vecka sedan och han trodde att vi fått ett virus och att det kan ta upp till en månad eller t.om 2 ,tyvärr. Så vi får bara ha tålamod. Men vi blev rastlösa efter 9 dagar i Kathmandu så vi tog bussen till Chitwan national park och åkte på safari för att se elefanter och noshörningar.  Det var endast 13,5 mil dit men med de dåliga och kringelikrokiga vägarna tog det 7 timmar .Det gick inte att sova eller läsa för det skumpade så mycket och vi blev t.om med lite åksjuka:). Men det var fin utsikt med stup på ena sidan och berg på andra sidan. Längst med bergen fanns det små byar och på det flesta ställena fanns det en hängbro för by befolkning att kunna ta sig över floden men på vissa ställen fick de åka linbana i en sele, såg riktigt läskigt ut.
Vi tillbringade en dag i nationalparken. På morgonen red vi på elefanter och på eftermiddagen åkte vi på en 4 h jeep safari. Vi såg tyvärr inte så mycket djur som vi hade hoppats på. Vid 2 tillfällen såg vi noshörningar och vi såg flera krokodiler vid flodkanten men vi fick aldrig se några vilda elefanter.
Det var mysigt att rida på elefanten men det kändes fel att pracka på 4 personer på den stackars elefanten och gå runt i 1,5 h. Han verkade helt slut efter andra rundan turister och han skulle göra detta 4 gånger till under dagen.
Det blev inte riktigt en sådan naturupplevelser  i Chitwan som vi hoppats på. Det blir aldrig det när man har hundra turister kring sig och den härliga tystnaden man brukar uppleva i naturen inte finns där för man hör istället klickande av kameror. Det är mycket mer turister i Nepal än vi trott.

IMG_4859 IMG_4871
IMG_4978 IMG_4979

Vi hade hoppats på att må bättre när vi kom tillbaka men tyvärr blev vi sämre igen. Det går upp och ner, just när man mått hyfsat i några dagar och börjar få hopp om att man börjar bli bra så blir en av oss dåliga igen och så börjar det om. Igår fick jag öroninflammation och idag gick vi till doktorn igen. Hon sa samma som den första att vi kommer nog vara svaga i någon månad till men att det var ok att börja vandra om man bara orkar. Vi ska nog ta det lugnt en vecka till och hoppas krafterna kommer tillbaka.
Vi har visa i 2,5 månad till och vandringssäsongen varar maj ut, så vi har tid.

Team sportia