Orangutangerna på Borneo

De senaste 4 dagarna har vi spenderat med människorna i skogen, Orang= Människa och Utang = Skog, Orangutangerna.
Efter en veckas dykning på Sulawesi flög vi vidare till Borneo och hoppa på en liten klotok, båt, som går turer upp för floden i Tangjung puting national park i Kalimantan, Indonesiens sida av Borneo.

Vi hade inte bokat något i förväg, inte ens vår flygbiljett. Hoppa på flyget till Jakarta och hoppades på att hinna med nästa flyg till Kalimantan. Det gjorde vi och efter en dags resande var vi framme. Det ösregnade när vi kom fram så vi fick var sitt paraply när vi gick av planet för att slippa bli dyngsura den lilla biten till terminalen. Vi hoppa sedan in i en taxi och taxichauffören hade en kontakt som organiserade  turer och vips var turen bokad till nästa dag.
Vilket var väldigt skönt för Kumai var ingen rolig stad att hänga i. En smutsig och fattig stad som vi sett så mycket av redan.

Då det är lågsäsong fick vi en hel båt för oss själva som i vanliga fall tar 9 personer. Hade en egen guide, en egen kock , en kapten och en assistent/mekaniker på båten. Kändes väldigt lyxigt kan man säga. Behövde inte lyfta ett finger. Vilket kändes väldigt konstigt då vi är vana allt göra det mesta själva.

IMG_2714 IMG_3031

IMG_3182 IMG_3201

Vi puttrade iväg kl 9 på morgonen och det tog oss 2 h till första matnings stationen.  I national parken fanns det båda vilda och tama orangutanger och på 3 olika ställen i parken matade de orangutangerna. Men det fanns ingen garanti att de skulle komma. Mars månad är det fruktsäsong och Orangutangerna behöver inte komma till matnings stationerna för de hittar frukt så lätt i djungeln. Vid första stationen satt vi i 2 h och väntade och det dök aldrig upp någon så vi gick ut och letade tillsammans med vår guide. Men tyvärr ingen lycka där heller. Vi fortsatte upp för floden.
Längst med hela floden ser man massor med näsapor. Vid ett tillfälle såg vi dom korsa floden. De satt länge och höll utkik efter krokodiler innan de i grupp hoppade i och simmade över till andra sidan.

IMG_2814 IMG_3143
Näsapor.
Strax innan solnedgång la vi till i en gren längst med regnskogen. Det finns flera bryggor men då finns det risk att aporna eller orangutangerna tar sig ombord så därför knyter man fast sig i en gren.
På kvällen gjorde vi inte så mycket , njöt av lugnet och lyssnade på djungel, spelade spel och läste. Vi sov på däck med regnskydd över huvudet och med myggnät.

IMG_2959 IMG_2961
Kl 7 på morgonen var det dags att gå upp och vi serverades frukost innan det var dags att puttra vidare till matnings station nr 2. Här fick vi sitta och vänta i 1,5 h innan vår första Orangutang dök upp. Oh va glada vi blev och det fotades för fullt.

IMG_3066 IMG_3082

När vi kom tillbaka till båten var lunchen serverad och efter det var det tid för siesta innan vi puttrade vidare till sista matnings stationen Camp Leakey, som skulle vara den bästa.
Redan på bryggan när vi kom fram fick vi syn på flera orangutanger som låg och lata sig. Vi gick omkring och bara satt i timmar  och tittade på dom. De är lustiga djur. Även dag 3 höll vi till vid Camp leakey och bara tittade på Orangutangerna. Vi hade även turen att se 2 st Gibbon apor. De är inte så många och svåra att få syn på. Riktigt vackra och akrobatiska apor, roliga att se på när de hoppar mellan trädtopparna. Totalt har vi sett 3 olika apor, gibbon, näsapor och Cheaky monkeys, som dom kallas. Det är dom aporna som det fanns så många av på Bali. Cheaky monkeys snor ens saker för dom vet att då måste man ge dom mat för att få tillbaka ex. sina solglasögon. De lokala i Bali lär aporna detta. När en apa tar en turists glasögon ger det tillfälle åt dom lokala att tjäna lite pengar genom att mata aporna och få tillbaka solglasögonen, då förväntade de sig en slant. Apan får mat och de lokala lite pengar :) . Vår guide kallade det för monkeys buisness.

IMG_3237 IMG_3598
IMG_3352 IMG_3634 IMG_3870
IMG_3618 IMG_3731

Ja ,vi gjorde inte så mycket mer än titta på apor,orangutanger, åt, sov och relaxa :) . Det var 4 lyckade dagar på floden.

IMG_3905 IMG_3901
Gibbon apa

Nu vet vi inte vad vi ska göra näst. Vi har bokat ett flyg till Jakarta imorgon bitti kl 7:00 men vi vet inte var vi ska flyga därifrån än. Men vi vet att vi inte blir kvar i Jakarta.

Vi längtar hem nu!
Vi är lite resetrötta. Mätta på alla upplevelser. Vi har upplevt så sjukt mycket de senaste 2 år och 8 månader och det känns som inget kan slå det vi redan upplevt. Det är väldigt fint här i Indonesien men vi har sett det mesta förut. När vi läser i Lonely planet för att planera nästa ställe, så står det om några jätte fina öar. Ska vi åka dit? Men vi har ju sett så många fina öar, så nä vi tar något annat. Någon annanstans kan man dyka med manta rockor, sköldpaddor, hajar osv, men det har vi ju också gjort.Det finns många fina vulkaner i Indonesien, men ingen vulkan kan slå den aktiva vulkanen på Tanna :) . Tror bara vi behöver en paus sedan kommer man uppskatta allt detta igen. Nu längtar vi efter allt vad Sverige har att erbjuda.
Det blir lite långtråkigt i längden också att bli servad hela tiden, att inte stöta på några problem. När man bodde på båten så fanns det alltid något projekt att ta tag i om man kände för det. Seglingarna var också tuffa så man var aldrig uttråkad.
Men varför åker vi inte hem kan man undra. Jo, för vi vill till Nepal och vandra i Himalaya, det kommer vara något helt annat och det ser vi verkligen fram emot. Det är något vi båda drömt om att göra. Det är säsong för att göra detta i slutet av mars och april så vi väntar egentligen bara på att det ska bli sommar i Nepal.

Så nu vet vi inte vad vi ska göra tills dess. Vi har redan bokat flygbiljett från Kuala Lumpur till Kathamndu den 25 mars. Kanske flyger vi till en annan ö i Indonesien, tillbaka till Bali eller kanske till Thailand. Får se vad vi bestämmer oss för imorgon. Spännande att inte vet vart hamnar imorgon :) .

Fler bilder finns i fotoalbumet: Borneo. Finns även ett album för Sulawesi.

Team sportia