Mopedernas land – Bali

IMG_1342 IMG_1600

Vi har nu varit 27 dagar på Bali. Vår första dag ösregnade det hela dagen och vi började titta på biljetter till Thailand. För enligt prognosen skulle det regna så här hela veckan och vi visste att det var regnsäsong. Vi har upplevt riktig regnsäsong i Panama med ösregn som håller i i veckor och var rädda att det var likadant här. Men som tur var träffade vi en svensk kille, Kristoffer, senare på eftermiddagen och han hade varit här i en månad. Han sa att det inte regnade så mkt, soligt i flera dagar och så en dag med moln och lite regn. Det var tur för vi har älskat Bali.

IMG_1651  IMG_1588
utsikt från vår balkong
IMG_1556
IMG_1509
Vårt rum och vår lilla balkong med havsutsikt. 

80% av all trafik är moppar. Vi har haft en moppe från dag ett, kostar oss 30 kr om dagen. Det är jätte roligt att åka runt med sin moppe. I början var det lite skrämmande med all trafik men man vänjer sig snabbt. Vi har sett de konstigaste sakerna som dom  transporterar på sina moppar. Hela familjer knör ihop sig på en liten moppe, mammorna ammar och barnen tar en tupplur hur naturligt som helt på moppen. Det finns t.om broar och vägar byggda endast för moppar. När man ska in i ett parkeringshus finns det en fil in för mopparna och en egen lite parkerings avdelning.
Man köper bensin på de sötaste små bensin mackarna som bara är små hus med bensin i Absolute vodka flaskor. De innehåller exakt så mycket som det får plats i en moppe. 2 liter = 14 000 rupier, ca 8 kr.

IMG_1370 IMG_2169

IMG_8314 IMG_1325
Bensin
Vi har ett rum med en liten altan med jätte fin utsikt. Det är jätte billigt här, vårt rum kostar 110 kr natten och maten kostar ca 20 kr per måltid, men man kan lyxa till det med finare mat också för hela 50 kr/måltid :) .  Vår favorit måltid är nog frukosten med färsk tropisk frukt med yoghurt. Mmm. ..
Vi har egentligen bara surfat och slappat här i Bingin. Tagit massage för 25 kr /timme:). Åkt till ett tempel och åkt runt till de olika stränderna i södra delen av Bali. Vi har även gjort två turer in till Kuta som är en turist stad och shoppat.
IMG_1726
IMG_1721

Efter 2 veckor i Bingin bestämde vi oss för att åka iväg på en liten roadtrip med vår moppe upp till Ubud, en spirituell stad. Det tog oss ca 1,5 timme och jag hade Ipaden i ryggsäcken och med hörlurar kunde vi bli vägvisade av google maps: om 500 m sväng väster… Det hade varit jätte svårt att hitta annars.

Precis när vi kom fram till Ubud och innan vi hunnit hitta ett ställe att sova började det ösa ner och vi fick ta på oss våra ponchos som vi hade liggandes under sättet i moppen för kris fall. Ryggsäcken fick plats under ponchon som tur var.
Första natten sov vi på ett inte alls fint ställe och det var så mycket väsen från någon sorts groda så vi kunde inte sova, så nästa dag flyttade vi till en mysig ”tempel” gård. Och vi hade ett litet hus för oss själva. För 80 kr fick vi ett eget hus med egen toa och inkl frukost!

IMG_1896 IMG_1783

Vi gjorde en utflykt till Monkey forrest, ett tempel område med massor av apor. Herregud det var apor överallt. Och man fick se upp. Dom är luriga rackare som snor ens glasögon , vattenflaskor,  allt som går att ta. Så man fick vara på sin vakt hela tiden:).

IMG_1857 IMG_1273
Andra dagen gick vi på en lite hajk på 2 km men som slutade i en 3 h tur. När vi nästan var hemma började en lokal man prata med oss och vi trodde han ville sälja in ett boende till oss men det visade sig att han ville visa oss en finare väg att gå än på vägen. Så vi började traska åt det hållet han visat och vi kom till en stor åker med risfält. Efter ett tag kom han efter oss och frågade om vi ville gå över risfältet. Ja, varför inte..
Han berättade att nästan varje familj har ett risfält. Det tar 3 månader att så och skörda ett fält och ett fält ger ca 6 kg ris. Om det blir en dålig skörd sparar familjen allt till sig själva men annars säljer de det. De äter nämligen ris , frukost, middag och lunch. Det är hårt arbete att jobba på fältet, gasande sol och man klampar runt i typ lera. Varannan skörd skördar de ris och varannan sötpotatis.

IMG_1998 IMG_1911

IMG_2146 IMG_2010
Risfält
När vi kommit ut ur risfältet fortsatte vi genom djungeln till en flod där dom åkte white water rafting sedan vidare till en hängbro. Vidare till en lite by med ett stort träd. Ute på landet var lokalbefolkningen väldigt avslappnade. Kvinnorna badade i bäckarna utan några kläder och brydde sig inte alls att vi gick förbi.
Efter ett tag förstod vi att han kommer vilja ha betalt för detta. Så vi fråga honom och han sa att vi fick bestämma..Hmmm..
Vi fortsatte att gå och kom då till en kaffe odling av Luwak kaffe. Världens dyraste kaffe. För att det ska bli Luwak kaffe måste först en palmmård äta det och skita ut det:). Låter inte gott! Sedan så rengörs bönorna och rostas och voila- Luwak kaffe. Väldigt gott faktiskt! Väldigt milt, nybörjare kaffe skulle jag kalla det men det är inte värt 500 kr/kopp som det kostar i Europa. Vi köpte en kopp för 27 kr vilket är dyrt på Bali.

IMG_2100  IMG_2111
Prov smakar 10 olika tea och Luwak kaffe.

Det var nu han berättade för oss att vi måste ta en taxi tillbaka för 100 000 rupies, ca 55 kr. Vilket är mycket här på Bali för en 15 min tur. Hmm, vi blev lite besvikna att han lurat oss, sa att vi skulle gå tillbaka till Ubud. Han sa att taxi turen skulle ta 40 min därav priset men den tog 15 min. Vi bestämde oss att 100 000 rupier var lagom att ge honom, men han blev inte nöjd. Medellönen här är ca 1 500 000 rupiers och han fick 2 dags löner av oss och vi fick betala för taxin. Suck!
Ja dom tjänar inte mycket här, ca 800 kr i månaden.

När vi kom tillbaka från denna tur tog vi en härlig massage :) .

Nästa dag bestämde vi oss för att åka tillbaka till Bingin och surfa igen. Vi funderade på att utforska andra delar av Bali men vi ville hem igen. Det räcker att man är på samma ställe 2 veckor så känner vi oss hemma. Vi trivs så bra här i Bingin.

En liten rolig sak med Bali är att det endast finns 4 namn. Man får ett namn efter i vilken ordning man är född. Så alla först födda heter Wayan, 2- Made, 3- Nyoman och 4- Ketut. Och sedan börjar man om så nr 5 heter också Wayan. Både kvinnorna och männen har dessa namn. Dom skiljer sig endast med att en kvinna har Ni framför och en man I.

Dom är hinduer här på Bali så varje morgon har dom en ceremoni där dom offrar till sin gud för tur. Dom gör små korgar och fyller dom med en blomma i 3 olika färger, har i ett kex och rökelse och ibland har vi sett en cigarett i eller pengar. Dessa står lite överallt, mitt i en trappa, i ett tempel osv. Det tar mycket tid för dom att göra dessa korgar och vissa jobbar med att göra korgar för att sälja.

IMG_1187 IMG_1421

Imorgon flyger vi vidare till Sulawesi, en annan ö i Indonesien.

Fler bilder finns i fotoalbumet Bali.

Team sportia