Tillbaka i civilisationen – Brisbane

IMG_9665 IMG_9390
Centrum, där vi låg med båten.             En konstgjord strand med en pool.

Det var omtumlande att komma tillbaka till civilisationen. När vi gick runt i Brisbane första dagen insåg man att vi inte varit i en västerländsk stad sedan Europa. Visst har vi varit i storstäder, Cartagena, Panama city, Suva osv. Men dom är långt ifrån så perfekta som städerna i västvärlden är, skulle mer beskriva dom som kaotiska:).

Det var både fascinerande och skrämmande att strosa runt i en perfekt stad efter så lång tid. Att se alla dessa människor i sina fina outfits och sina fina frisyrer med målmedvetna steg ta sig fram. Alla som känner mig vet att jag har snabba steg men inte nu. Alla bara passerade oss i raskt tempo.
Det var dags för oss att ta fram våra ”fina” kläder. Nu kunde vi inte längre gå runt i våra seglar kläder som är blekta, trasiga eller har fläckar i form av rost,mögel eller målarfärg.

Varför ska allting vara så perfekt? Varför kan man inte ha på sig en t-shirt om man har en liten fläck i högra hörnet? Dömer man någon efter det eller tror alla att den andra dömer dig så ingen vågar. Istället väljer vi att slänga plagget och köpa ett nytt. I Vanuatu blev de jätte glada om de fick våra slitna kläder.
T.om banerna är perfekta i vår värld, gula, stora och perfekt böjda. Men och andra sidan så smakar våra bananer ingenting i jämförelse med de icke så perfekta bananerna. Är det verkligen viktigare att bananerna ser perfekta ut än hur de smakar?

Nu kanske det blev en lite extrem kontrast för oss när vi kom till Australien och Brisbane. För här är det nog lite extra perfekt. En jätte fin stad. Finns inget skräp eller klotter någonstans. Alla går på vänster sida, inget strosandes i mitten av promenaden i parken. Mittlinje på gångbroar,alla har cykelhjälm, ingen dricker i parkerna. Ja ,vi har också dessa lagar i Sverige men hur många följer dom? Det blev nog en shock för oss när vi är vana vid kaotiska städer där man få sicka sacka sig fram mellan folkmassorna. Tjohej och liv i varje hörn, folk som sjunger, tigger och säljer allt från frukt till klockor och tandborstar mitt på gatan.

Även om vi kommer sakna de charmiga kaotiska städerna med så mycket färg och liv så är det nog i de tråkiga perfekta städerna vi vill leva. Det är skönt att vara tillbaka i ett strukturerat samhälle. Där man inte behöver irritera sig över hur ineffektivt allt är.

Det var 3 veckor sedan vi kom till Australien nu. Vårt sista dygn till havs var riktigt bra. Det var roligt att få avsluta vår stillahavs korsning med ett bra dygn. Seglena stod precis men tack vare att vi hade strömmen med oss gjorde vi 5 knop ändå, väldigt behagligt och nästan inga vågor. Precis innan solen skulle gå ner fick vi besök av pilotvalar. De simmade runt och under båten. Strax efter det fångade vi en yellowfin tuna, som är vår favorit:).

IMG_9178 IMG_9179
Pilotvalar

Vi lyckades tajma tidvattnet perfekt så vi hade strömmen med oss upp för Brisbane floden. Då var det bara inklareringen kvar så var vi i Australien.
Hela stilla havet hade vi hört en massa historier om hur svårt det är att klarera in i Australien. Om hur de går igenom hela båten. Att de kanske skulle ta ens snäckor och souvenirer som är av trä. Så vi var lite nervösa, mest egentligen för att bli av med snäckor och annat som vi köpt på vägen. Men nej, det gick hur lätt som helst. Han bara frågade om vad vi hade för mat och vi öppnade de skåp vi hade mat i. Han undrade aldrig vad som fanns i de andra skåpen. I slut ändan fick vi bara slänga lite torra linser, bönor, popcorn och ris som hade lite kryp i. Han frågade aldrig om några snäckor eller trästatyer. Så vi fick behålla allt!

Nu ligger vi mitt i centrala Brisbane vid den botaniska trädgården. Det är jätte fint här och vi har bara en dinghy tur in till stan och en stor fin park. Det har varit skönt att vara på ett ställe så länge, att inte känna sig som en turist och springa runt med kameran. Vi har fått en vardag här. Kommit igång med träningen. Tagit det lugnt. Grillat i parken med andra båtar,gått på bio och självklart fixat med båten.

IMG_9654 IMG_9474
IMG_9513 IMG_9418
IMG_9502 IMG_9598

Vi har även hunnit få båten värderad. När man ska sälja en båt i Australien måste man importera den och betala skatt. Därför måste man få den värderad av en besiktningsman. Han var väldigt snäll och gav oss ett lågt värde. Lägre än han trodde vi kunde få sålt den för. Han tyckte det var så roligt att möta ett par som seglade i en liten båt så när vi betala de 390$ som det skulle kosta, gav han oss 40$ tillbaka för att gå ut och äta middag för:). Han sa att han fick så mycket betalt från alla med 40 fotare.

Nu är vi sugna på att surfa så det är dags att åka vidare till Surfers paradis.

Team sportia