The dangerous middle

For 3 veckor sedan lämnade vi Bora Bora för en 1000 Nm lång segling till Niue. Vi visste när vi lämnade att det förmodligen skulle bli tufft. Sträckan kallas nämligen the dangerous middle. Vindarna är inte så stabila här och man kan inte räkna med de härliga passad vindarna utan de starka vindarna från Nya Zealand letar sig upp hit och det kan blåsa på rejält.

Första dygnet var hemskt med höga vågor och några squalls. Vi var båda sjösjuka. Ola har inte varit sjösjuk sedan Biscaya. Sedan fick vi 7 dygn där emellan som var helt ok vädermässigt. Men jag var små sjösjuk hela tiden och lite nere på grund av det, allt var bara jobbigt och jag tyckte inte alls seglingen var rolig.
Det näst sista dygnet dog vinden och vi låg och drev hela natten. Men sedan kom vinden och den var stark. Vinden kom från syd, syd-väst. Vi fick den rak in i sidan så det blev en hemsk sista natt med höga vågor som slog in i sidan av båten och in i sittbrunnen. Vi sov inte en endast minut den natten och var helt slut när vi angjorde kl 9 på morgonen. Vår värsta natt hittills.

Det var väldigt skönt att vara framme och vi har haft det bra enda till natten mellan lördag och söndag. Vi visste att det skulle blåsa upp så alla båtarna förberedde sig för att kunna åka om det blev riktigt illa. Vinden blåste rakt in i viken och vågorna blev riktigt höga. När vinden var som starkast blåste det 38 knop och vi fick in 3 st vågor i sittbrunnen. Det kändes som om man var ute till havs.

Ända sedan söndags har det varit hemskt i ankringen med stora dyningar. Det är aldrig roligt att vara sjösjuk när man ligger för ankar. Det har varit värre än när man är ute till havs för då rör sig båten mjukare med hjälp av seglena. Det har inte blivit mycket sömn. Förrutom en natt när det var fest på Sofie, en katamaran. Då passade jag och Carro på att sova över där i en stor härlig säng. Vi behövde få sova ikapp och det var så härligt. Första natten på 2 år då jag inte behövt fajtats i fotändan :) .

Här finns det ingen dinghy brygga utan man får lyfta upp dinghy varje gång man går i land och nu när vinden och vågorna legat på så har det inte varit möjligt att lyfta upp dinghyn. Utan vi har lagt våra kläder i drybags och simmat iland. På båten ville man inte vara. När vågorna inte varit allt för stora har vi tagit dinghyn in och hoppat i och simmat den sista biten till kajen. Sedan har man kunnat slänga iland väskorna. En morgon när vi gjorde detta stod det 15 turister på kajen och hejade på, filmade och fotade. När vi sedan kom helskinnade iland ville de fota oss, kändes mycket märkligt.

Men vi har haft det jätte bra här också. Iland är det toppen, det är bara ankringen som är hemsk. Alla är jätte trevliga och hjälpsamma. Det finns en yatch club som vi hängt mycket på, haft potlock, spelat kort osv. Det har blivit en väldigt bra sammanhållning mellan seglarna eftersom vi har umgåtts hela dagarna på yatch clubben.Varje morgon har vi på VHF organiserat samåkning in till land och sedan varit iland till sängdags. Totalt har vi varit 4 svenska båtar av 7 st i ankringen. :)

Vi hyrde bil en dag och åkte runt ön och utforskade alla grottor, saltvattens pooler och laviner. Det är en riktigt häftig ö och  det har varit roligt att få se lite annat än vita sandstränder och palmer. Snorklingen har också varit kanon med sjukt klart vatten, minst 50 m sikt.

ÅÅ höll nästan på att glömma valarna. Det var nog höjdpunkten. De simmade bara 20 m från båten och när man dök ner 3-5 meter kunde man höra dem sjunga. Riktigt häftigt! På Tonga hoppas vi få snorkla med dem.

Nu är det dags att segla vidare mot Vavau i Tonga.

Tyvärr är internet för långsamt för bilder.